Ukrayna yemek kültüründe geleneksel yemek üç ana öğeden oluşur. Birinci anlamına gelen 'Pervoye' genellikle çorba veya salatayı/antreyi, Borş çorbasını (ukraynacası borşç) , ikinci anlamına gelen 'Ftoroye' yanında patates olan et, tavuk veya balığı, üçüncü anlamına gelen 'Tretye' ise kompostoyu veya tatlı temsil eder.

ÇORBALAR 

BORCH (Borç) -
Borç çorbası Ukrayna mutfağının temel yemeklerinden biridir.Tüm dünyada borç deyince eski sovyetler birliğinin etkisi ile çoğu insanlar Rus yemeği olarak bilir ancak Borç Ukrayna mutfak kültürünün temel taşıdır.Rus mutfağının ise Şi adlı çorbası vardır. Borç Ukraynada içindeki malzemelere göre ayrı tutulan tam 22 çeşitte yapılır.

SICAK YEMEKLER
Tercih edilen en çok yemekler patates,lahana,havuç ve pancar gibi kök sebze türleriyle yapılan yemeklerdir.Bunlardan bazıları ; greçka veya pirinçden yapılan Glopsy (lahana dolması),pelmeni (iri mantı), Vereniki (hamur yemeği-içindeki malzemeye göre tatlısı da olur)

Kiev Köftesi(Kiev usulü tavuk) de Ukrayna mutfağının dünyaca bilinen kraliçe yemeğidir.Tavuk budunun içine konan çeşitli baharatları ve tereyağı ile yapımı zor olmasına rağmen sofraların vazgeçilmezidir.